Feit of fabel?

Een gepersonaliseerde matras of een matras op maat: gelooft u daar echt in?
Dan is het stilaan tijd om wakker te worden!

In beddenland is het vandaag een trend om matrassen te ‘personaliseren’ of ‘op maat te maken’. Zullen we die mythe even doorprikken?

Een matras op maat of een gepersonaliseerde matras is commercieel een sublieme zet: het klinkt erg aanlokkelijk en je maakt op zijn minst indruk op je klanten. En als ze toehappen, kun je een eerder ‘gewone’ matras veel te duur verkopen.

De logica achter de verkoopstruc is de volgende: elke mens is verschillend en dus is het maar normaal dat elke mens een eigen – aangepaste – matras heeft. Of beter: koopt. Om het wat wetenschappelijk te laten overkomen meet de verkoper enkele aspecten van het lichaam van de klant op. Om indruk te maken doet hij dat meestal met apparatuur. Op basis van die gegevens ‘maakt hij uw matras op maat’. De mogelijkheden zijn eindeloos: instellingen aanpassen, wat schuimpjes meer of minder, oplegmatras aanpassen, een bodem met draaiknoppen, enz.

Gelooft u daarin? Dan moeten we u helaas ontgoochelen…

  • Ten eerste liggen we nooit een hele nacht lang in dezelfde houding. Een matras die perfect aanvoelt, als u op uw zij ligt, ligt minder perfect in een andere houding. En als u dat wil aanpassen, bent u meteen al beter af met een goede basismatras. Maar dat is minder ideaal voor de verkoopcijfers van de winkel.
  • Elk lichaam heeft een aanpassingsperiode nodig. Wat goed aanvoelt in de winkel – waar u maar even ligt én wakker bent – is daarom nog niet goed genoeg, als u langer slaapt.
  • Een op maat gemaakt systeem ondersteunt alleen maar wat er al is. Zo’n systeem verandert niets of past niets aan. En dat is net wat mensen die slecht slapen nodig hebben: verandering! Vergelijk het met een steunzool, die precies aan uw voet is aangepast: hij verbetert niets, maar ondersteunt wat ‘fout’ is.
  • Elke mens verandert! Geen mens blijft 10 jaar lang dezelfde! Zou u als enige kostuum een op maat gemaakt kostuum kopen, als u weet dat u het tien jaar lang zult moeten dragen?

Tegen al die gefundeerde argumenten roepen verkopers in dat ze altijd alles nog kunnen aanpassen, op het moment dat het voor de klant niet meer leuk aanvoelt. Alleen… gaan de meeste mensen pas naar de winkel terug, als het al te laat is!

We zien dat soort verkoopsystemen heel dikwijls bij winkels die ten einde raad zijn. Of ze hebben te lang met één merk gewerkt en de concurrentie wordt nu te groot, of hun eigen kennis van medisch slapen is te beperkt en daarom verschuilen ze zich achter wat bedrijfstestjes die kunnen worden gelinkt aan één of ander onderzoeksinstituut, waar een student een eindwerk heeft gemaakt rond slapen of bedden.

Beste bed

Hoe moet het dan wel?

Gewone beddenwinkels brengen enkele merken samen, zodat de klant onder de zogenaamde ‘deskundige’ begeleiding van een verkoper een ruime keuze heeft op het vlak van merken, aanvoelen en uitzicht. Bij The Night-Store doorbreken wij die commerciële film.

Eerst en vooral hangen we voor u een duidelijk en heel herkenbaar beeld op van hoe u slaapt. Daarbij doen wij een beroep op onze ervaring en onze medische achtergrond. Met 15 jaar ervaring als zaakvoerder van The Night-Store en met meer dan 25 jaar ervaring in het medisch slaapcircuit durven wij ons gerust slaaparchitecten noemen. En dus gaan wij bij de selectie van uw slaapsysteem op een uitzonderlijke manier tewerk. Niet alleen nemen wij ruim de tijd om samen met u de juiste keuze te maken, maar in onze groep beddenwinkels beschikken wij ook over een eigen productie, waarmee wij heel technische slaapsystemen maken. Want neem het van ons aan: er is een hemelsbreed verschil tussen een bed dat goed aanvoelt in de winkel (waar je maar even op ligt  en wakker bent) en een bed dat gemaakt is om goed te SLAPEN.

Slaaparchitecten hebben, vanuit hun achtergrond en ervaring, dus zeer grote bedenkingen bij ‘gepersonaliseerde’ en ‘op maat gemaakte’ matrassen of bedden.
De beddenwereld is een vreemd wereldje, maar we kunnen u daar op een heel eenvoudige manier wegwijs in maken. En belangrijk in heel dat gebeuren is:

Leer alstublieft opnieuw zelf na te denken! Volg uw eigen logisch gevoel! Luister naar uw lichaam!


Stijn Neuteleers, slaaparchitect.