De juiste prijs van een matras of bodem…

Tussen de 500 en 1.000€ voor een 1-persoonsmatras is het maximum dat je mag uitgeven. Tussen de 800 en 1500 voor eentje van 180 x 200 is het maximum.

Kom je onder die 500 dan ga je met hardere matrassen zitten die niet werken zoals het hoort. Wel leuk om de eerste weken op te slapen maar ze werken niet zoals hierboven beschreven en de winkelier kan er goed op verdienen.

Hardere matrassen zijn veel goedkoper om in te kopen. Ze moeten niet hard werken en kunnen met goedkopere materialen gemaakt worden. Je kan wel schuimmatrassen vinden die deze werkkracht hebben en goedkoper zijn maar die gaan dan geen 5 jaar mee.

banner-10

Welke prijzen zijn gangbaar voor beddenbodems?

Eigenlijk is dit ook heel simpel. Naarmate de matras harder wordt, neemt de functie van een bodem af. Dus bij hardere matrassen maakt het eigenlijk niet uit wat voor bodem eronder staat.

Naarmate de matras harder kan werken (lees indrukken en zich vormen naar je lichaam) neemt het nut van een bodem toe. Een goede matras met een lattenbodem kan nog steeds een heel goede oplossing zijn. De betere lattenbodems kosten tussen de 300 en 500€ per stuk. (geen elektrische bediening).

LET OP met boxsprings!

Boxsprings zijn zeker goed en zelfs beter als lattenbodems ALS ze goed gemaakt zijn! Helaas zijn 90% van de boxsprings verworden tot mooie dozen zonder functie. Dat is niet erg als er hardere (niet werkende) matrassen op liggen. Deze boxsprings kosten vandaag geen 100€ meer voor een winkelier. Ik zie ze soms in winkels staan -mooi opgesteld- voor  3000 euro met matras en toppertje met grote kortingen terwijl ik weet dat ze niet meer dan 450 euro inkoop gekost hebben!

Een goede boxspring heeft pocketveren een massief houten frame, een uitgesproken zachte schouderzone en bovenop ligt een ultiem ademend materiaal. (Liefst een 3D-doek). Hiervoor betaal je tussen de 500 en 1000 euro per stuk afhankelijk van afmetingen, schouderzone en bekleding.

Dus als je goed telt, heb je tussen 750 tot 1500 € per persoon een super slaapsysteem. Kost het minder, dan zal je het ook met minder slaapcomfort moeten doen, kost het meer dan heb je een deel “show” gekocht die u niets opbrengt tijdens uw nachtrust.

Prijs-kwaliteit bij slaapcomfort is een hol begrip geworden. Matrassen en boxsprings worden door  slaapwinkels in solden verkocht met kortingen tot wel 80%. Waar is de geloofwaardigheid dan nog? Soldenartikelen zijn zaken die seizoensgebonden zijn. Een bed, matras, boxspring of lattenbodem zijn dat niet.

Hoe komt het dat veel mensen zich bij matrassenwinkels laten vangen?

Een leatherlook boxspring kan je in verschillende kleuren met vier pootjes aankopen voor minder dan 70€ per stuk. Je hebt er zo twee nodig voor een tweepersoonsbed, een hoofdbordje, een eenvoudige matras en klaar is kees! Willen wij dit? Alles samen kost het dan 350€ (pas op, het kan volgens mij nog goedkoper). De soldeurs verkopen dit aan 699€. Nul kwaliteit dus maar de klant weet ook dat hij ‘niets’ gekocht heeft.

Het grootste gevaar bij solden

Men verkoopt ditzelfde bed op een andere manier: Men maakt een mooie folder met daarop het bed, heel mooi aangekleed en belegen met een prachtige dame. Een superbed dus, dat eigenlijk 2.895€ kost. “Tot volgende week zondag kan je dit bed kopen aan 2.195€!” In dat geval betaalt de klant wel voldoende voor een goed slaapsysteem, maar beseft hij niet dat hij veel te weinig waar voor z’n geld krijgt.

Koopt u een waterbed, boxspring, matras of lattenbodem nu in mei, juni of in oktober, de voorwaarden zouden weinig mogen verschillen. Wel is het zo dat de meeste fabrikanten bij de start van een nieuw jaar hun prijzen licht verhogen (2-5%).

Stijn Neuteleers, slaaparchitect.